Du som är rörelsehindrad och som är folkbokförd i Lunds kommun kan ha rätt till parkeringstillstånd för rörelsehindrade om du kör bil men har betydande svårigheter att förflytta dig till fots mellan fordonet och målpunkten. Tillståndet är till för att du ska kunna parkera närmare ditt färdmål, din arbetsplats eller bostad.

Parkeringstillståndet för rörelsehindrade gäller i hela landet där lokal trafikföreskrift om parkering utfärdats, vanligtvis på allmänna gator, vägar och parkeringsplatser.

På Lunds kommuns hemsida kan du läsa mer om vilka parkeringsregler som gäller för dig med rörelsehinder, klicka här.

På gatumark

Observera att reglerna för tillstånden utfärdade av kommunen gäller på s k gatumark, dvs allmänna ytor såsom gator och torg, som ägs av kommunen.

På tomtmark

Om du däremot parkerar på s k tomtmark, som är privat mark kan andra regler gälla.
På tomtmark så betyder inte ett tillstånd för rörelsehindrade automatiskt att innehavaren får parkera gratis, men däremot att de har rätt att använda de platser som är märkta som reserverade för rörelsehindrade. Titta efter skyltningen på platsen. Står det att parkeringen är avgiftsbelagd, så gäller det även för de med tillstånd för rörelsehindrade.


Du kan se att ett område räknas som tomtmark genom att det är skyltat vid infarten till området med vem som sköter övervakningen.

Ansök om parkeringstillstånd

För att ansöka om parkeringstillstånd fyller du i ansökningsblanketten och skickar den till Tekniska förvaltningen. Adress finns längst upp på blanketten. Till ansökan behöver du även bifoga ett aktuellt läkarintyg samt ett nytaget foto. 

Vill du ha hjälp med att få en blankett postad till dig?
Ring Medborgarcenter på 046-359 50 00.

Vem kan ha rätt till parkeringstillstånd?

  • Du som är förare och har ett varaktigt funktionshinder som ger väsentliga svårigheter med förflyttningar på egen hand
  • Du som är passagerare och har ett varaktigt funktionshinder som ger väsentliga svårigheter med förflyttningar på egen hand. Dessutom ska du behöva regelbunden hjälp av föraren utanför fordonet, på grund av ett omfattande tillsynsbehov.

Handläggning av ansökan

Ansökan utreds och beslutas av handläggare på Tekniska förvaltningen. Beslutet skickas skriftligt inom ca 4 veckor. Tidigare beviljat parkeringstillstånd berättigar inte automatiskt till ett nytt tillstånd. Varje ansökan om parkeringstillstånd hanteras som en ny ansökan.

Följande är ingen grund för parkeringstillstånd:

  • Funktionshinder med varaktighet kortare än sex månader
  • Svårt att bära t ex inköpta varor
  • Behov av stort utrymme runt bilen

Hämta och lämna passagerare utan parkeringstillstånd

Det är möjligt för alla fordonsförare att stanna och lämna av/hämta en person på en på- och avstigningsplats, på plats med parkeringsförbud eller plats reserverad för rörelsehindrade, om den skjutsade är en person som är sjuk eller har svårt att gå (TrF 11 kap 9 § punkt 7). Det är även möjligt att köra på gågator vid transport av personer som är sjuka eller har svårt att gå (TrF 8 kap 1 §)

Överklaga beslut

Om du inte är nöjd med beslutet kan det överklagas hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos Transportstyrelsen. Beslutet kan sedan överklagas hos förvaltningsdomstol, kammarrätt och högsta förvaltningsdomstolen.

Frågor

Om du har frågor kontakta medborgarcenter på telefon 046-359 50 00 eller skicka e-post till tekniska.forvaltningen@lund.se

Karta för parkering i Lunds centrum

På Lunds kommuns webbplats finns en karta över parkeringsplatser i Lunds centrum för rörelsehindrade. Klicka här för att komma till kartan.